Memilih Blogging sebagai Kerjaya

2

09/10/2013 by ZoL aka Otomen Taro

Hoi korang!..eh kurang ajarnye..hahaha… ok kite tukar…

Oit korang.. pun macam kurang ajar gak kan…

Weii…Weii…korang…Ni lagi la biadap kan… Haha…

Assalamualaikum semua… ha ni baru la betul sebagai orang Islam… Hari ni aku nak cakap la sikit kan pasal kerjaya seorang blogger ni. Sejauh mana kerja macam ni boleh pergi berdasarkan pengalaman sendiri yang baru bernafas di bumi Allah selama 27 tahun ni. Mungkin 40 tahun lagi, mungkin 10 tahun lagi, mungkin 1 tahun lagi, mungkin sebulan lagi, mungkin seminggu lagi dan mungkin satu hari lagi, akan meninggalkan dunia yang fana ini.

Ape la aku merepek kan… hahaha… Aku tahu aku bukan la pandai sangat nak menulis ni.. Lagi2 nak bercakap tentang blogger sebagai kerjaya memandangkan aku adalah newbie dalam blogging ni. Tapi atas nasihat dan tunjuk ajar sifuku, Miss Manje, boleh lah jugak aku berkarya di sini… Kadang2 buntu gak nak menulis entri… Hehehe….

Ade ape dengan blogger ni??? sampai ramai yang meminatinya…

1) Blogger ni kalau korang jumpa kat dunia nyata dia pun sama jer macam korang. Apa yang dorang borakkan tu adalah diri mereka sendiri. Apa yang ditulis di dalam blognya adalah perkongsian maklumat, ilmu, pengetahuan dan macam2 lagi la..

2) Blogger ni selalunya mempunyai pengetahuan yang lebih luas dari mereka yang bekerja di pejabat. Di pejabat, masing2 ade skop kerja. Tetapi blogger ni skop kerja dia luas. Macam2 perkara yang perlu dilakukan. Dan semua kerja itu bakal membuahkan hasil. Jika tahu design theme, korang boleh je nak jual theme tu… Ha kan best tuh jadi blogger ni..

3) Blogger yang selalu menghabiskan masa di Internet bukannya membuang masa tetapi ia terisi dengan ilmu. Macam aku, setiap saat yang aku lakukan bila buka Internet adalah aku akan cuba penuhi dengan segala macam ilmu. Membaca akhbar2 online, mencuba coding baru untuk upgrade blog dan banyak lagi.

Kesimpulannya, hargailah mereka yang bergelar blogger… Bukan senang mereka ingin mencurahkan idea dari otak mereka itu. Dengan tercurahnya ilmu yang mereka sebarkan di blog2nya, mereka mampu menjana pendapatan berlipat kali ganda di dunia blog. Setakat ini je yang aku mampu tulis… Sehingga bertemu lagi di episod akan datang…hehehe…

Advertisements

2 thoughts on “Memilih Blogging sebagai Kerjaya

  1. Izwan says:

    Ye sgt setuju. Setiap kerjaya yg kita laksanakan perlulah dtg dari minat yg mendalam. Blogger amat penting skrg ni memandangkan segalanya di hujung jari. Oleh itu perlulah seseorg blogger itu menimba ilmu sebelum berkarya di blog nya dan mendapat pembaca dr peminat😁😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Its Me! Otomen Taro

Travel and Lifestyle Blogger | Food Blogger | OnlinePreneur | Review Product

Klik Sini!

Jom Shopping Di Sini

Archives

Group LeYa Blog

Blogger Area

Blog Stats

  • 7,875 hits

Visitors

Flag Counter

eQuban

Qurban & Aqiqah di Kemboja

300 x 250
%d bloggers like this: